Hogy lehet elképzelni egy foglalkozást?

 

Ehhez kapcsolódóan a leggyakrabban felmerülő kérdésekre itt találod a válaszokat.

Hogyan lehet megtanulni?

Egyéni foglalkozás: a legtöbb esetben egyéni, személyre szabott formában oktatják az Alexander-technikát, magánóra keretében.

Csoportmunka, workshop: olyan közösségben működik igazán hatékonyan, ahol a résztvevőknél megvan a “közös nevező”, tehát ugyanazért a célért vannak ott. Ilyen lehet például zenészek, sportolók, táncosok, ülő munkát végzők csoportja, vagy olyanok, akiket kimondottan a stresszkezelés érdekel. Cégeknél, vállalatoknál is használható formátum.
Az egyéni és páros feladatokon kívül az oktató mindenkivel dolgozik személyesen is. Emellett csoporttársaidat megfigyelve kívülről láthatod a folyamatot, mely jelentősen segíti az új tudás belsővé tételét. A csoportfoglalkozás mindig interaktív, ajánlott létszám 4-12 fő.

A csoportmunka intenzív hétvégi képzések formájában már országszerte elérhető.

 

Hogyan érkezz az órára?

Kényelmes, hétköznapi ruházatban. A foglalkozás nem igényel speciális öltözéket.

 

Meddig tart egy foglalkozás?

Egy átlagos óra 45 perc. Ez alól kivétel az első találkozás, amely általában 80-90 perc. Azért igényel ennyivel több időt, mert nehézségeidtől és céljaidtól függően, személyre szabottan beszéljük meg, hogyan dolgozhatunk együtt a leghatékonyabban.

 

Hol történik az oktatás?

Az egyéni foglalkozások legtöbbször Szegeden a Felső Tisza-part 28. alatt zajlanak. Csoportfoglalkozás külső helyszínen is lehetséges.

 

Mi történik az órán?

Egy külső szemlélő ebből annyit lát, hogy a tanár és tanítványa egy tükörrel szemben leülnek egy székre. Üldögélnek kicsit, majd felállnak, sétálnak egyet. Látszólag semmi különös nem történik. Ezek az alaptevékenységek azonban életünk jelentős részét teszik ki, így kiválóan alkalmasak arra, hogy a megszokásainkat felismerjük. Végtére is, a legtöbb munka közben állunk, ülünk vagy járunk, miközben dolgozunk.
Ráadásul abban, ahogy valaki ül vagy álldogál, majd reagál egy külső ingerre (pl. megszólítják, beszélni kezd, stb.), személyiségének számtalan vonása megjelenik. Ezt vesszük alapul a tanulás során.
A tanár és a tanítvány együtt megfigyeli, mik azok a megszokások, amelyek gátolnak és problémákat okozhatnak a hétköznapi mozdulatok során. Az Alexander-tanár segít megtapasztalni azokat az érzéseket, amelyek egy könnyedebb testhasználattal járnak együtt. Kézzelfogható, gyakorlati ötleteket ad és konkrét javaslatokat tesz, hogy biztonságosan el tudd hagyni addigi komfort zónádat. Ezek elsajátításában a tanár partnerként kísér utadon.

 

Meddig kell járni a foglalkozásokra?

Változó. Mindenki máshonnan indul és mást szeretne elérni. Egy alapkurzus általában 25-30 alkalom.

A tanár és tanítvány munkájának alapja az együttműködés, így az első alkalomtól szem előtt tartjuk: a te érdeked az, hogy önállóan is képessé válj alkalmazni az órán elsajátított tudást.
Ne aggódj, amint részt veszel néhány foglalkozáson, nagy biztonsággal tudni fogod, meddig érdemes még járnod.
Az oktatás angol nyelven is elérhető.
Ismert tanítványok