Egyáltalán mi az a coach?

Coach (ejtsd: kócs) – szó szerinti fordítása az angolból: edző. Érdekes kettősség, hogy Magyarországon is ezt az idegen szakkifejezést használjuk, hiszen az “edző” hallatán másra asszociálunk. Viszont bármilyen hihetetlen, a szó magyar eredetű.

Eredete a 15. századra nyúlik vissza, eredetileg egy közlekedési eszközre, nevezetesen a lóvontatású kocsira utalt, melyet Kocs községben kiváló minőségben gyártottak. A kifejezés innen terjedt el francia és angol nyelvterületeken. Az idők során a “coaching” kifejezés átváltozott a szó szoros értelmű szállítási kontextusból, és metaforikusan az egyéni és szakmai fejlődést támogató folyamatot jelképezi: valahonnan valohová eljutni, valamit eljuttatni. A kifejezést először széles körben a sport világában kezdték el használni, ahol a “coaching” az edzést és a “coach” az edzőt jelenti. Hasonló, de nem teljesen egyező kifejezés lehet a mentor vagy a tréner.

 

Akkor mi az a coaching?

A coaching egy olyan folyamat, amely során egy személy vagy csoport, egy coach segítségével célokat tűz ki, fejleszti készségeit és teljesítményét. A coaching során a coach segíti a kliensét a saját válaszainak, megoldásainak és belső erőforrásainak felfedezésében, és támogatást nyújt az elérni kívánt célokhoz vezető úton.

A folyamat fókuszálhat különböző területekre, például üzleti, személyes, egészségügyi vagy életmód területre. Az üzleti coachingban például a vezetők és vállalkozók fejlesztik vezetői készségeiket és üzleti teljesítményüket. A személyes coaching célja lehet a személyes fejlődés, az életcél megtalálása, az önbizalom növelése vagy a párkapcsolati készségek fejlesztése.

A coaching folyamat során a coach segíti a kliensét azáltal, hogy támogatást nyújt a célkitűzésben, segít a terv kidolgozásában, és motivációt nyújt az elérésükhöz. A coach nem ad tanácsokat vagy megoldásokat, hanem inkább kérdéseket tesz fel, amelyek segítik a kliens saját gondolkodásának és belső erőforrásainak aktiválását.

A coaching hatékony eszköz lehet személyes és szakmai fejlődés szempontjából is. A coaching folyamat segít az egyénnek jobban megérteni önmagát, növelni az önismeretét, és segít a kliensnek az életében és munkájában jelentkező kihívásokkal való sikeres megküzdésben.

 

Mi az a transzformációs coaching?

A transzformációs coaching egy olyan módszer és megközelítés, amely az egyéni transzformációra, fejlődésre és személyes növekedésre fókuszál.

Segíti az egyént abban, hogy mélyen megértse önmagát, az értékeit, hiedelmeit és érzelmi reakcióit, valamint segíti azoknak a belső korlátoknak és gátaknak az áthidalásában, amelyek akadályozhatják a személyes fejlődést.

A folyamat nem pusztán egy konkrét cél elérésére fókuszál, hanem az egyéni fejlődésre és belső átalakulásra helyezi a hangsúlyt, megvizsgálva a kitűzött cél szerepét és funkcióját. Segíti az egyént abban, hogy mélyen megvizsgálja az életét, és olyan változásokat hozzon létre, amelyek hosszú távon hozzájárulnak az életminőség javításához.

A transzformációs coaching gyakran magában foglalja az érzelmi intelligencia fejlesztését, az önismeret elmélyítését, az önbizalom növelését, a célok kitűzését és az életcél megtalálását. Ez a coaching módszer egyénileg személyre szabott és mély, belső változásokat támogat. A coach segít az egyéneknek felfedezni saját belső erőforrásaikat, valamint segít megoldást találni olyan kihívásokra és nehézségekre, amelyekkel szembenéznek az életük során.

 

A transzformációs coachingot különböző területeken alkalmazzák, beleértve az üzleti életet, a személyes kapcsolatokat, az egészségügyet és az életmód területét is. A módszer célja az egyének teljes potenciáljának kibontakoztatása és a személyes boldogság és kiegyensúlyozottság elérésének támogatása.

 

A coaching lefedi többek között az alábbiakat:

  • “térkép” összeállítása: kulcsfontosságú elemek, amelyek hozzájárulnak a testi-lelki-szellemi jóllétünkhöz, az értelmes élethez
  • a félelmeinkhez való viszonyunk átalakítása
  • általános emberi szükségletek és saját szükségleteink feltérképezése és megértése
  • fenntartható motivációnk megtalálása
  • kommunikáció-fejlesztés, hogy közölni is tudjuk azt, ami bennünk van
  • mindezek folyamatos beépítése az életünkbe és az élményeinkbe