2022.06.19. Le a terhekkel!

Le a terhekkel!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Alexander-technika Tanárok Egyesületének következő, ingyenes rendezvényére.

Alexander-technika: eszköz a mindennapokban

2022. június 19. vasárnap 14:45-19:00
Angyalföldi József Attila Művelődési Központ
1131 Budapest, József Attila tér 4.

Az eseményen való részvétel ingyenes

Facebook esemény

Oktatóink az első emeleten két workshop teremben, egy előadóteremben és az előtérben fogadják a közönséget

  • Hogyan tehetjük le fizikai és lelki terheinket?
  • Hogyan viseljük könnyedén, amit viselnünk kell?
  • Hogyan maradjon laza a testünk, miközben jövünk-megyünk, cipekedünk, vagy épp a számítógépnél ülünk naphosszat?
  • Hogyan ismerhetjük fel céljainkat akadályozó szokásainkat és hogyan alakíthatjuk át segítő szokásokká?
  • Mikor lesz a kevesebb több?
  • Hogyan tudjuk saját erőforrásainkat kiaknázni, ahelyett, hogy újabb és újabb eszközöket szereznénk be?

A program:
Kapunyitás 14:45 – Köszöntő, regisztráció a workshopokra, előadásokra

Zafír terem (workshopok)

15:00

HEGEDŰS ZOLTÁN::
BEVEZETÉS AZ ALEXANDER-TECHNIKÁBA
A workshop célja, hogy játékosan, csoportos és egyéni gyakorlatok segítségével megéreztesse azt az állapotot, amikor a gravitáció a barátunkká válik. A mozgás szabaddá lesz, a test könnyű, csak a jelen számít, az itt és a most. Bepillantást enged a módszer alapelveibe élményszerűen. Azért, hogy érezd magad. Ha lehet, jól érezd magad. A kapcsolatról szól. Saját magaddal, a térrel, a világgal. Nagyon egyszerűen.

16:00

FÖLDESSY NIKOLETTA:
KÉPZELD EL! MOZGASD MEG! ÁLMODD MEG! UTAZÁS A TESTEN KERESZTÜL (játékos workshop gyerekeknek és szüleiknek)
“Képzeld el, hogy az erdőben vagy és észreveszel egy állatot. Nem szeretnéd elijeszteni, ezért csendesen, lassan kell lépkedned. Gördül a sarok, mozdul a láb, csak hallgatod a lépteidet.” A gyermekek számára készült program vizualizációs és mozgásos gyakorlatok váltakozásából épül fel. A játék során hangsúlyt kap a testtudati figyelem, amely lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők pozitív módon hangolódjanak magukra: testükre, érzelmeikre, gondolataikra. Ez a figyelem elősegíti az önismeret fejlesztését is. Azáltal, hogy megtapasztalják a feladatok testükre és lelkükre gyakorolt hatását – azaz rendelkeznek sajátélménnyel – olyan mintákat kapnak a kezükbe, amelyre alapozva képessé válnak a kihívást jelentő helyzetekben is testük középpontjában maradni. A program nagyszerű lehetőség olyan szülők számára is, akik nyitottak és aktívan részt vennének a gyerekeikkel együtt a közös játékban.

17:00

BORBÁS BEATRIX:
ÉRETT KORBAN EGYENSÚLYBAN
Hogyan mozoghatunk minél kevesebb terheléssel?
Hogyan tehetjük mindennapi tevékenységeinket akadálymentessé?
Hogyan tudjuk hatékonyabban, könnyedébben végezni feladatainkat?
Hogyan maradjon akkor is laza a testünk, miközben az élet kihívásaival szembesülünk?

18:00

GUSZTOS ÉVA:
FELTÖLTŐ PIHENÉS EGY NEHÉZ NAP KÖZEPÉN
15-20 perc pihenés relaxáció nélkül, amikor megtanuljuk elengedni a felesleges izomfeszültségeket, melynek eredménye a teljes testi megújulás és a belső béke.

Korall terem (workshopok)

15:00

KOPÓCSY RITA:
A SZOKÁS HATALMA
Az életünket átszövő automatizmusok megkönnyítik a hétköznapokat, de olykor nagyon káros megszokásokat alakítunk ki, így nem árthat megismerni őket. A változáshoz vezető út első lépése az olyan automatikus reakciók, megszokások felismerése és tudatosítása, amelyek nem segítenek minket a mindennapokban. Például, hogyan reagálunk egy megcsörrenő telefonra, vagy melyek azok rutinszerűen végrehajtott mozdulatok (leülés, emelés stb), amik hosszú távon veszélyeztethetik egészségünket.

16:00

FÜLÖP VIKTÓRIA:
ÉREZD JÓL MAGAD, MINDEGY MIN ÜLSZ!
Gyakran kutatjuk a megfelelő széket, a megfelelő eszközt. Ez alkalommal megvizsgáljuk a belső ergonómiánkat. Külső eszköz helyett megkeressük a belső erőnket, amelyre mindig támaszkodhatunk.

17:00

MAJER ATTILA:
GYORSULÓ VILÁGUNK KIHÍVÁSAI – KÉSZENLÉT ÉS REAKTIVITÁS
“Semmi sem állandó, csak a változás maga” (Hérakleitosz)
A feladataink halmozódnak, a tennivalók sorakoznak, a megválaszolatlan email-ek hegyekben állnak. Mire végzünk, általában másik kettő érkezik a helyére. A rohanás, űzöttség és az ezzel járó nyomás hatalmas terhet ró szervezetünkre, mentálisan és fizikailag is – ez rengeteg feszültséghez, fájdalomhoz, kimerültséghez vezet. Amikor pihenni próbálunk, sokszor olyankor is ugrásra készen, készenlétben maradunk. Felmerül a kérdés: mit tehetünk másként? Az előadás során jobban megérthetjük a bennünk dolgozó mechanizmusokat és saját magunk megfigyelésén keresztül keresünk utakat arra, hogyan mozgósíthatjuk erőforrásainkat úgy, hogy azok ne ellenünk, hanem céljainkkal összhangban dolgozzanak.

18:00

KEPES JULI:
ZENÉLJ SZABADON – ALEXANDER-TECHNIKA
“Nem tudsz olyat csinálni amit nem tudsz, amíg folyton azt csinálod amit tudsz” (F.M.Alexander) Mi az amit megtanultál, de szeretnél elfelejteni ahhoz, hogy szabadabb lehess? Milyen testi-lelki megszokások akadályoznak a hatékony gyakorlásban vagy a szabad játékban? Egy részükkel biztos megismerkedtél már, de talán az igazán mélyen gravírozott automatizmusokat észre sem veszed és éppen ezért nem is tudsz rajtuk változtatni. A workshop alkalmat és biztonságos teret nyújt ahhoz, hogy elindulj ezen az izgalmas felfedezőúton.

Borostyán terem (előadások)

15:00

BORBÁS BEATRIX:
TESTTARTÁSJAVÍTÁS MÁSKÉPP
Miért van az, hogy annyi ember szenved különféle tünetekkel a helytelen „testtartás” miatt, annak ellenére, hogy napi szinten próbál rajta javítani? Miért hatástalan a „húzd ki magad” felszólítás? Az előadáson nemcsak ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, hanem megtudhatjuk, hogyan lehet erőltetés nélkül harmonikus a testhasználatunk.

15:35

MAJER ATTILA:
MODERN ESZKÖZÖK HASZNÁLATA – A MOBILTELEFON
A mobiltelefon használata mindennapi életünk része. Abban, ahogyan egy adott eszközt használunk, megszokásaink egész sorát fedezhetjük fel. Ezek arra hivatottak, hogy könnyebbé tegyék életünket, energiát és figyelmet takarítsanak meg nekünk. Lehetséges, hogy jól ismert megszokásaink bizonyos helyzetekben éppen akadályoznak, hátráltatnak bennünket? Figyeltük-e már valaha, mi történik a testtartásunkkal, a légzésünkkel, a közérzetünkkel, amikor épp a telefonunkat használjuk? Bár tény, hogy világszerte egyre több panaszt okoz az ún. “telefonnyak”, a telefon csak egy példa az életünkből – az eszközt tetszőlegesen cserélhetjük. A foglalkozás során konkrétan, a gyakorlatban nézzük meg, miként használhatjuk eszközeinket könnyedebben, szabadabban, úgy, hogy azok a legkevésbé ártsanak nekünk.

16:10

GUSZTOS ÉVA:
GERINCÜNK EGÉSZSÉGE ÉS VÉDELME – PREVENCIÓ ÉS REHABILITÁCIÓ
A gerinc épségének megőrzése, a gerincsérv kialakulásának megelőzése rajtunk is múlik. A már kialakult, de még operációt nem igénylő állapotok javítása, valamint a műtét utáni kiújulás elkerülése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. Megismerkedünk a gerinc anatómiájával, funkciójával és a megszokott, ám hosszú távon mozgásszervi betegségekhez vezető mozgásmintákkal. Az Alexander-technika gyakorlati alkalmazása lehetővé teszi a megszokások felismerését és elhagyását a mindennapi tevékenységeink során. Az interaktív előadás során olyan – azonnal hasznosítható – ismereteket vihetünk magunkkal, amelynek eredményeképp megváltozik hozzáállásunk saját testhasználatunkkal kapcsolatban.

16:45

KOVÁCS KINGA:
10 OK, AMIÉRT ZENÉSZKÉNT ISMERNED KELL AZ ALEXANDER MÓDSZERT
Zenészként gyakran hallunk módszerekről, különböző mozgásformákról, amit “jó, ha csinálunk” testünk karbantartására. Mert mi is a cél? Az, hogy a színpadon tényleg “játsszunk”, mint gyerekkorunkban, s a játékot mesterire csiszolt hangszertudással támogassuk meg. Az Alexander-technika sem kínál azonnali megoldást, de ha kitartóan használod, segít a cél elérésében. Tényleg segít!

17:20

MÉHÉSZ ESZTER:
TEST-BESZÉD, AVAGY AZ ALEXANDER-TECHNIKA ÉS A KOMMUNIKÁCIÓ KAPCSOLATA
A nonverbális kommunikáció jelentőségéről már nagyon sokat hallottunk, tudunk. Testünk sokszor beszédesebb a kimondott szavaknál. Testünk beszédessége pedig a testhasználatunktól függ. Vajon ez tudatos vagy nem? Hogyan segít az Alexander-technika abban, hogy hitelesebbek, eredményesebbek legyünk a hétköznapi kommunikációs helyzeteinkben?

17:55

NÉMETH DIÁNA:
TÚLÉLÉS ALEXANDER-TECHNIKÁVAL
Van, hogy összecsapnak a fejünk felett a hullámok, az élet csavart labdát dob, citrommal kínál, stb. Mindenki ismeri az érzést. Hogyan tudjuk minimalizálni az ehhez szükséges erőt? Milyen az, amikor az Alexander-technikát nem csak a testünk használatában, hanem életvezetési elvként is alkalmazzuk? Jobb, mint gondolnánk.

Előtér

14:45-19:00

A program teljes időtartama alatt egyesületünk oktatói várják tanácsokkal, információkkal az érdeklődőket az előtérben, továbbá lehetőség van a módszer kipróbálására is.