Húzd ki magad, fiam… lányom… akárki vagy!

Testtartás javítás Alexander-technikával. Könnyed, hatékony, életre szóló tudás.

Húzd ki magad, fiam… lányom… akárki vagy!

 

Szerinted ez működik?

Te is tudod, hogy nem. Erre az a bizonyíték, hogy valószínűleg te magad is próbáltad már. Meddig bírod így? 2 vagy 5 percig? Akkor már rekorder vagy. :)

Olvass tovább, és megtudhatod, hogy miért lehetsz az Alexander-technika segítségével a megelőzésben, de akár a rehabilitációban is sikeresebb, mint ha a címben említett, nehéz és fárasztó módszert választanád.

 

Miért nem működik?

Mert belefáradsz. A jelenség mögött az a tény húzódik, hogy az emberi izomszövetnek különböző típusai vannak. Az Alexander technika elsajátítása a természetellenes testtartás és testhasználat tudatosítása után Neked is lehetőséget ad arra, hogy optimális mozgásminta alakuljon ki a legkisebb erőfeszítés nélkül is.

 

Az izmainknak lapvetően két fajtája létezik (a speciáis szívizomzatot leszámítva):

1. Fehér izomrostok (fázisos izmok): robbanékony munkára képesek, dinamikusak, erősek, cserébe gyorsan elfáradnak. Mozgatóizmoknak is nevezik őket.

2. Vörös izomrostok (tónusos izmok): kevésbé dinamikusak, lassabbak, viszont hosszantartó munkára képesek, kitartóak. Tartóizmoknak is nevezik őket.

(A valóságban nem létezik pusztán fehér vagy pusztán vörös izomszövet, de egy adott izomban a többségi arányt nyugodtan vehetjük alapul.)

 

Mit gondolsz, amikor felszólításra kihúzod magad, melyik típust aktiválod?

Úgy van, azt amelyik dinamikus, de pár perc alatt elfárad. Utána visszaesel az eredeti állapotba.

Az Alexander technika segítségével tulajdonképpen a „helyes”, természetes és könnyed, fiziológiás testtartást tanulod újra.

Mi a probléma azzal, amikor direkt kihúzod magad?

Az, hogy a mozgatóizmaidat használod egy olyan feladat elvégzésére, ami a tartóizmoknak való. Ezért fáradsz bele fél perc után.

A nehézséget az okozza, hogy az említett két izomtípus működése érzésben nem elkülöníthető, magyarul szándékosan igen nehéz egyik vagy másik fajta izmokat megfeszíteni. Mégsem véletlen, hogy a szervezetünk rendelkezik egy úgynevezett antigravitációs rendszerrel, mely – mint a nevében is benne van – arra szolgál, hogy a gravitáció ellenében tartsa testünket. Ennek működése az idegrendszer felügyelete alatt áll, és valamennyi résztvevő izomcsoport kitartó munkára képes. Például a gerinc közelében rengeteg ilyen izom fut, melyek segítik felegyenesedett testünk megtartását a gravitációval szemben.

Az az érdekes, hogy izmaink működtetésének képessége velünk született, erről elvileg nem kell külön gondoskodnunk. Viszont hajlamosak vagyunk – sokszor akaratunk ellenére – beavatkozni ezen rendszer működésébe, és úgymond szabotálni annak hatékony munkavégzését.

 

Miért megoldás az Alexander-módszer?

Az Alexander technikával megtanulhatod, hogyan aktiváld a szükséges izomcsoportokat és hogyan engedd működni veled született egyensúlyozó rendszert.

Szerezz életreszóló tudást, próbáld ki! Meglátod, megkönnyebbülés lesz!

Hogy zajlik egy Alexander-technika foglalkozás? Vedd fel velem a kapcsolatot, és értesítelek a következő ingyenes foglalkozásról, ahol megtapasztalhatod.