Az Alexander-technika egy egyszerű, gyakorlati módszer, amelynek elsajátításával visszanyerheted mozgásod könnyedségét és döntéseid szabadságát, csökkentve ezzel a felesleges, gyakran öntudatlan izomfeszültségeket a testedben.

 

A technika elsajátítása a diszfunkcionális, természetellenes testtartás és testhasználat tudatosítása után lehetőséget ad annak elkerülésére, s így új mozgásminta alakulhat ki.

majerattila-small-20

Pillanatkép egy foglalkozásról

„Valakinek a személyisége és jelleme nem más, mint ahogyan önmagát használja.” (F. M. Alexander)

Különböző mértékű testi és lelki feszültség a legtöbbünkben folyamatosan jelen van életünk során. Sokszor úgy, hogy nem is tudunk róla egészen addig, amíg meg nem betegszünk vagy valamilyen fájdalom miatt nem tudjuk folytatni addigi, megszokott életvitelünket. Ez a jelenség felelős a hát- és derékfájás, a kimerültség, a fejfájás és a mozgásszervi megbetegedések egy jelentős részéért.

Ezt a felesleges feszültséget és kényszertartást megtanulhatod felismerni és elhagyni, így az izmok aktivitása és tónusa optimális lehet. Ezzel sok esetben elkerülhető a kellemetlenségek, fájdalmak számottevő része, és nem mellesleg nagyon jó érzés.

Az Alexander-technika tehát olyan pszichofizikai módszer, mely arra tanít, hogyan használhatod saját magadat (fizikai és mentális, szellemi erőforrásaidat) gazdaságosan és hatékonyan. Segít visszaállítani a veled született mozgás könnyedségét.

Az Alexander-technika nem más, mint alkalmazott józan ész.

Az orvosi Nobel-díjjal jutalmazott Nikolaas Tinbergen így nyilatkozott az Alexander-technikáról:

“Ajánlom az Alexander-technikát, mint a rehabilitáció rendkívül magas formáját. A gyenge teljesítmény, vagy betegségek sok típusa akár lelki, vagy testi, néha meglepő eredménnyel javítható azáltal, hogy a test izomzatát másképpen működtetjük.”


Mi nem az Alexander-módszer?

Az Alexander-technika némely szempontból eltér az itthon már elterjedt és jól ismert módszerektől.

Az Alexander órákon nem gyógyítási, hanem tanulási folyamatról van szó.

Elsajátítása a tanítvány aktív részvételével és figyelmével történik. Ez a folyamat a kognitív struktúrák átrendeződésével jár.

  • Nem alternatív gyógymód
  • Nem csontkovácsolás vagy kiropraktika
  • Nem bármiféle kezelés
  • Nem masszázs
  • Nem jóga
  • Nem edzésprogram vagy tornagyakorlat
  • Nem manipuláció
  • Nem természetgyógyászat
  • Nem terápia – bár terápiás hatása lehet
  • Nem gyógyítás – bár közvetve segíti az egészséges homeosztázisra irányuló folyamatokat, a szervezet hatékony önszabályozó működésének folyamatát

 

Az Alexander-technika azáltal fejhet ki gyógyító hatást, hogy elsajátítása után kevésbé akadályozzuk a szervezet természetes regenerációs képességét.

Az Alexander-technika elsajátításával mi tehetünk saját magunkért, az életmódunkért, életünk minőségéért.

A technika elsajátítása és az Alexander-tanár javaslatai nem helyettesítik az orvosi diagnózist.

A gombra kattintva elolvashatod, milyen problémákra jelent megoldást a módszer.

Mire jó a módszer?