Hogyan, milyen úton hat az Alexander-módszer?

Mindennapi tevékenységeidet mozgás-, gondolat- és érzelmi minták sokasága szövi át. Ezek mind egyénfüggő jellemzők, melyek meghatározzák viselkedésedet. Közülük sok valóban hasznos számodra, mert megkönnyíti rutintevékenységed elvégzését. Jónéhány szokás azonban gátolhatja hatékony munkavégzésedet és ronthatja közérzetedet – másszóval rossz hatással lehetnek az életminőségre.

Az Alexander-technika órákon megtanulod felismerni ezeket a sémákat, melyek meghatározzák viselkedésedet. A testérzet és tudatosság fejlődésével éberséged fokozódik, így megakadályozhatod, hogy a megszokott módon reagálj a téged érő ingerekre, amelyek a külvilágból folyamatosan áradnak feléd – akár akarod, akár nem.

Ha nem reagálunk azonnal – helyette egy pillanatra megállunk -, lehetőségünk adódik mérlegelni, teret biztosítva ezzel egy jóval kedvezőbb döntésnek.

Az ingerre adott automatikus válasz

Az ingerre adott automatikus válasz

Az inger és a válasz közé egy pillanatnyi időrést iktatunk be

Az inger és a válasz közé egy pillanatnyi időrést iktatunk be

Az említett automatikus reakciók jelen vannak hétköznapi cselekedeteink mindegyikében:

  • ahogyan reagálunk egy megcsörrenő telefonra
  • ahogyan elhatározzuk, hogy leülünk vagy felállunk, stb.

Az Alexander-technika segítségével elkerülhetjük az automatikus reakciókat, melyek az adott helyzetben nem biztos, hogy a kívánt eredményre vezetnének. Beláthatjuk, hogy esetleg tévesen érzékeltünk vagy értékeltünk egy helyzetet.

Ha figyelmünket fenntartjuk és alkalmazzuk az Alexander módszer alapelveit, korrigálhatjuk a helytelen használatot, így egy hatékonyabb cselekvés léphet annak helyébe.

Az Alexander-tanár szóbeli instrukcióival és útmutató érintésével végigkíséri a tanítványt ezen az úton. Mindezeket a készségeket a foglalkozás keretein belül, hétköznapi tevékenységek megfigyelése közben (ülés, állás, séta, fekvés, stb.) sajátíthatjuk el. Némi idő elteltével ezt a tudást tanár nélkül, önállóan is képessé válunk alkalmazni mindennapi életünkben.

Lehet, hogy első olvasásra bonyolultan hangzik, de az Alexander-technika maga az alkalmazott józan ész, semmi titokzatosság nincs benne.

Világnézettől független metodika.A módszer alapelvei